Ontslagrecht

Krijgt u te maken met ontslag, als werknemer of werkgever? Ontslagprocedures kunnen complex zijn en kennen strikte regels. Of het nu gaat om ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, disfunctioneren of een arbeidsconflict, het is essentieel om uw rechten te kennen en juridisch advies in te winnen.

Juridische hulp Suriname

Ontslag: rechten, procedures en juridische ondersteuning

Wanneer u geconfronteerd wordt met ontslag, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Geef aan dat u het niet eens bent met het ontslag door een (aangetekende) brief naar uw werkgever te sturen. Hierin vermeldt u dat u wilt blijven werken en dat ontslag niet uw keuze is.

Ontslagredenen
Er zijn verschillende redenen voor ontslag, elk met een eigen aanpak en beoordelingskader:
  • Bedrijfseconomische redenen
  • Ontslag op staande voet
  • Arbeidsongeschiktheid door ziekte
  • Disfunctioneren
  • Verstoorde arbeidsverhouding
Regels rondom ontslag

Een werkgever mag u niet zomaar ontslaan en moet zich houden aan de regels uit het ontslagrecht. In uw arbeidsovereenkomst staan vaak afspraken zoals de opzegtermijn en ontslagprocedures. Als werkgever en werknemer niet tot een overeenkomst komen, kan een ontslagprocedure worden gestart.

Regels rondom ontslag
Ontslagprocedures

Afhankelijk van de situatie moet de werkgever toestemming vragen aan de Ontslagcommissie of de kantonrechter. Vaak probeert de werkgever eerst tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen, waarbij afspraken in een vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd.

Bij ontslag op staande voet wordt de werknemer per direct ontslagen, maar dit kan alleen met een dringende reden, zoals fraude of diefstal. De impact hiervan is groot, waardoor er strenge juridische eisen aan verbonden zijn.
De werkgever kan kiezen uit vier ontslagprocedures:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Aanvraag ontslagvergunning via de Ontslagcommissie
  • Ontslag via de kantonrechter
  • Disfunctioneren
  • Ontslag op staande voet
Onze experts kunnen u bijstaan in elk ontslagtraject en zorgen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.
JHS ontslagen

Veelgestelde vragen

U dient dit direct kenbaar te maken bij uw werkgever, bij voorkeur schriftelijk en aangetekend. Dit voorkomt dat het ontslag als stilzwijgend geaccepteerd wordt.

Ontslag kan verschillende oorzaken hebben, zoals economische redenen, disfunctioneren, ziekte of een arbeidsconflict. Elke reden heeft specifieke juridische vereisten.

Dit is een directe beëindiging van het dienstverband vanwege een ernstige overtreding, zoals fraude of mishandeling. De werkgever moet hiervoor een dringende reden hebben en dit onmiddellijk melden.

Als er sprake is van een arbeidsconflict of disfunctioneren, kan de werkgever de kantonrechter inschakelen. Hiervoor moet de werkgever kunnen aantonen dat er voldoende pogingen zijn gedaan om het probleem op te lossen.

Dit is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer om het ontslag in onderling overleg te regelen. Hierin worden afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld een eventuele ontslagvergoeding.

Teken nooit zomaar een overeenkomst zonder juridisch advies. Er kunnen clausules in staan die nadelig voor u zijn, zoals een te korte opzegtermijn of het verlies van een ontslagvergoeding. Heeft u vragen of wilt u juridisch advies over ontslag? Neem contact met ons op voor deskundige begeleiding.