Huurrecht

Het huurrecht in Suriname omvat de rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders. Het is essentieel om juridisch goed onderbouwde huurovereenkomsten te hebben en op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten.

Juridische hulp Suriname

Wat valt onder huurrecht?

Het huurrecht in Suriname omvat de rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders. Het is van toepassing op zowel individuen als bedrijven.

Wij kunnen u in duidelijke taal ervoor zorgen dat beide partijen hun rechten en plichten kennen en dan is het van belang dat het huurcontract duidelijk wordt opgesteld door ons. Als u als huurder wordt geconfronteerd met een dreigende ontruiming, kunnen wij van JHS u helpen om deze te voorkomen, bijvoorbeeld door het aanvechten van een onterechte huuropzegging.

Voor verhuurders kunnen wij van JHS u helpen bij het opstellen van juridisch waterdichte huurcontracten en advies geven over de rechten en plichten tegenover huurders. Veel huurders hebben problemen met het terugkrijgen van hun borg na afloop van de huurperiode. Een huurrecht advocaat kan bemiddelen of juridische stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de borg correct wordt terugbetaald. Bij vrijwel alle huurkwesties kunnen wij u helpen.

Wij bieden juridische ondersteuning bij de volgende huurkwesties
Begeleiding bij het aangaan van de huurovereenkomst
  • Een huurovereenkomst wordt gesloten tussen de verhuurder en de huurder. De inhoud bepaalt grotendeels uw rechten en plichten.
  • Laat uw huurovereenkomst opstellen of screenen door onze experts. Veel voorbeeldcontracten op het internet voldoen niet volledig aan het Surinaamse huurecht.
  • Het is altijd raadzaam juridisch advies op maat in te winnen bij het opstellen van een belangrijk contract naar Surinaams recht.
  • Onze voorbeelddocumenten helpen u op weg, maar extra zekerheid van een gespecialiseerde advocaat is aanbevolen.
Huurverhoging
  • Bent u huurder en gaat u niet akkoord met de huurverhoging?
  • Of bent u verhuurder en wilt u een huurverhoging doorvoeren?
Gebreken aan het gehuurde (woning)
  • Heeft de woning grote gebreken?
  • Kunt u als huurder de huurbetaling opschorten of verlagen?
  • Hoe kunt u de verhuurder dwingen de gebreken te herstellen?
Huurachterstand
  • Heeft uw huurder een betalingsachterstand?
  • Wilt u overgaan tot incasso en ontruiming?
Huuropzegging
  • Wordt uw huur opgezegd of wilt u zelf de huur opzeggen?
  • Is er recht op huurbescherming of ontruimingsbescherming?
Ontruiming door de deurwaarder
  • Heeft u een exploot van de deurwaarder ontvangen om de woning te ontruimen?
  • Hoe kunt u zich hiertegen verdedigen en de ontruiming tijdig stopzetten?
  • Welke stappen moet u ondernemen om de ontruiming te voorkomen?
JHS Huurrecht

Veelgestelde vragen

Een huurcontract is een overeenkomst tussen een verhuurder en een huurder, waarin de huurvoorwaarden en de rechten en plichten van beide partijen zijn vastgelegd. Het is een belangrijk juridisch document dat de verplichtingen van de huurder en de verhuurder regelt. In een huurcontract worden vaak zaken zoals de huurprijs, de huurperiode, de borg en eventuele servicekosten opgenomen. Een goed huurcontract biedt duidelijkheid en zekerheid voor beide partijen en kan problemen of misverstanden voorkomen. Bij het opstellen van een huurcontract is het belangrijk om de geldende wet- en regelgeving in acht te nemen.

  1. De verhuurder moet de woning aan de huurder ter beschikking stellen; dit zal meestal gebeuren door het overhandigen van de huissleutels.
  2. De verhuurder moet de woning onderhouden. In veel huurovereenkomsten staat dat de verhuurder voor de grote “reparaties” moet zorgen; deze houden meestal reparaties van ingrijpende aard in zoals het schilderen van de buitenkant van het huis.
  3. De verhuurder moet de huurder in staat stellen het “rustig genot” van het gehuurde te hebben.

De Surinaamse wet zegt dat de huurder verplicht is de huurprijs op de afgesproken termijnen te betalen. Betaalt de huurder niet (op tijd) dan kan de verhuurder aan de rechter vragen om de huurovereenkomst te ontbinden en ontruiming te gelasten. Verder moet de huurder het gehuurde als een goed huisvader gebruiken “in overeenstemming met de afgesproken bestemming”. Dit houdt in dat de huurder het gehuurde in goede staat moet houden en voorts dat hij de afgesproken bestemming niet zonder toestemming van de verhuurder mag veranderen.

De huurovereenkomst wordt beëindigd door:
  • opzegging door een van de partijen;
  • door het verstrijken van de duur van de huurperiode;
  • beëindiging met wederzijds goedvinden.
Wij adviseren het huurcontract tijdig en vroegtijdig middels een opzeggingsbrief te doen verzenden per aangetekende brief en met in achtneming van een opzegtermijn. Wij bieden u gratis opzeggingsbrief.

Bij een vast huurcontract mag de verhuurder niet zomaar opzeggen en ontruimen. Indien de huurder weigert te ontruimen ondanks de opzeggingsbrief, dan zal de verhuurder een ontruimingsvordering indienen bij de kantonrechter.

Men spreekt van onderverhuren als de huurder het door hem gehuurde, geheel of gedeeltelijk aan een ander verhuurt. Het onderverhuren van een gehele woning is alleen toegestaan na toestemming van de verhuurder. De huurder mag een gedeelte van de woning wel onder zijn verantwoordelijkheid onderverhuren, tenzij in de huurovereenkomst staat dat huurder ook daarvoor de schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig heeft.