Grondhuur

Bezit u het recht van grondhuur of wenst u een aanvraag te doen tot het aanvragen van het grondhuurrecht van een perceelland? Wij bieden u de nodigde juridische informatie en begeleiding en ONLINE verzoekschrift aanvraag grondhuur.

Juridische hulp Suriname

Grondhuur in Suriname: Aanvraag en Voorwaarden

Bij grondhuur moeten wij denken aan Domeingrond. De Staat Suriname bezit de eigendom van de grond. Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, voorheen NH en Energie is de bevoegde instantie tot de uitgifte van grond in grondhuur aan Surinamers, die in Suriname woonachtig zijn of rechtspersonen die naar Surinaams recht zijn opgericht en gevestigd zijn in Suriname (N.V., Stichting, rechtspersoonlijkheid bezittende Verenigingen).

Grondhuur wordt uitgegeven voor verschillende doelen, waaronder bebouwing en bewoning, ter uitoefening van Tuinbouw, landbouw, etc. Voor de duur van ten minste 15 en ten hoogste 40 jaren.

U doet de aanvraag voor een stuk domeingrond door een verzoekschrift te richten aan de minister van RGB. Daarnaast moet u ook een aantal andere documenten indienen. De aanvraag voor een domeingrond kunt u doen bij het Domeinkantoor, gevestigd te Paramaribo aan de Prins Hendrikstraat no. 30. Wij bieden ook ONLINE verzoekschrift aanvraag grondhuur.

JHS Grondhuur

Veelgestelde vragen

Het grondhuurrecht is ex Art 14 lid 1 DUD een zakelijk recht om het vrije genot van een stuk domeingrond te hebben, onder verplichting deze grond te benutten overeenkomstig door de Staat daaraan bij de uitgifte gegeven bestemming en bepalingen Grondhuur kent ex art 14 lid 3 DUD een maximumtermijn van 40 jaar en een minimumtermijn van 15 jaar, waarbij verlenging mogelijk is.

Indien na het overlijden van de grondhuurder, bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed, ontbinding van een rechtspersoon of op andere wijze, meerdere deelgerechtigden aanspraak maken op het recht van grondhuur, dienen zij binnen 18 maanden één van hen aan te wijzen op wie het recht van grondhuur overgaat. Dit dient schriftelijk aan de Hypotheekbewaarder te worden bericht onder overlegging van een notariële verklaring van gerechtigheid.

Artikel 16 lid 1 DUD verplicht de rechthebbende tot het aanwijzen van een van de mede-eigenaren, als degene op wie het recht van grondhuur overgaat. De mede-eigenaren dienen dus de onverdeeldheid binnen 18 maanden te beëindigen.
In de praktijk willen de erfgenamen na het overlijden van de titelgerechtigde vaak genoeg niet hun medewerking verlenen om binnen 18 maanden één van hem aan te wijzen op wie het recht van grondhuur overgaat, omdat ze allen in aanmerking willen komen voor het recht van grondhuur.

Een grondhuurperceel wordt blijkens de wet een boedelperceel bij het overlijden - of een echtscheiding van de grondhuurder. Op het moment dat het grondhuurperceel boedel geworden is, moeten de gerechtigden/erfgenamen binnen 18 maanden één van de gerechtigden/erfgenamen aanwijzen op wie het recht van grondhuur overgaat. Indien de gerechtigden/erfgenamen niet binnen 18 maanden de nieuwe grondhuurder aanwijzen, vervalt het grondhuurrecht van rechtswege en keert terug in de boezem van de Staat.

Grondhuur (art 14 Decreet Uitgifte domeingrond) is een zakelijk recht om het vrije genot te hebben van een stuk domeingrond, onder gehoudenis om deze grond overeenkomstig de door de Staat daaraan bij de vestiging gegeven bestemming en bepalingen te benutten. Het wordt eenzijdig door de Staat verleend, tegen een door de staat vastgestelde jaarlijkse vergoeding. Eigendom (625 e.v. SBW) is het recht van een zaak het vrije genot te hebben en daarover volledig te mogen beschikken. Eigendom van de grond en alles wat daarop staat.

Het is thans mogelijk om het recht van erfpacht en het recht van grondhuur te converteren met toestemming van de minister van RGB in eigendom. De eigendomsoverdracht vindt plaats door overschrijving van de door de Staat en de betrokkene ondertekende transportakte in de daartoe bestemde openbare registers.

Art. 2 van het DUD geeft een verruiming waar niet alleen Surinamers die in Suriname woonachtig zijn, maar ook Surinaamse opgerichte en gevestigde vennootschappen van koophandel, rechtspersoonlijkheid bezittende lichamen en stichtingen hebben dit recht om domeingrond onder een zakelijke titel (grondhuur) te verkrijgen.

Dubbele toewijzing of dubbele uitgifte van het recht van grondhuur is niet een fenomeen van vandaag. Dit probleem doet zich voor wanneer de Staat een stuk domeingrond die al een titelgerechtigde/grondhuurder heeft, dubbel, aan een derde(n) toewijst

In het vonnis Mechiz ca de Staat was er sprake van dubbele uitgifte.
Tegenover mevrouw Stoffel heeft eiser Mechiz ontruiming gevorderd vanwege het feit dat zij reeds op het litigieuze perceelland had gebouwd. De rechter heeft de vordering toegewezen waarbij het recht van grondhuur vervallen werd verklaard bij beschikking en werd overgeschreven in de openbare registers op het Hypotheekkantoor. De rechter heeft bepaald dat de Staat niet beschikkingsbevoegd was het perceelland aan Stoffel uit te geven en dat de toewijzingsbeschikking ingeschreven ten Hypotheekkantore dient worden doorgehaald. Indien er sprake is van dubbele toewijzing, veronachtzaam de overheid zijn verplichtingen jegens de ‘dubbele’ aanvrager. De overheid moet wel voldoen aan haar verplichting tot nakoming van de verbintenis t.o.v. de dubbele aanvrager, omdat overeenkomsten strekken partijen tot wet (pacta sunt servanda beginsel ex art 1359 lid 1 BW.) De ‘dubbele’ aanvrager zal dan wel in aanmerking moeten komen voor ANDER stukgrond onder de titel grondhuur.

Nadat de overschrijving van de toewijzingsbeschikking in het daartoe bestemde register van het Hypotheekkantoor heeft plaatsgehad, heeft u het recht van grondhuur verkregen op het stuk perceel. Het is belangrijk dat u erop toeziet dat de toewijzingsbeschikking wordt overgeschreven in het daartoe bestemd register van de Hypotheekkantoor.