Ontslagrecht

Hebt u als werknemer of werkgever te maken met een ontslag?

Het is bij alle ontslagprocedures belangrijk dat je aangeeft het niet eens te zijn met het ontslag. Zodra je hoort dat de werkgever tot ontslag wil overgaan, kun je een (aangetekende) brief sturen naar de werkgever. In de brief geef je aan dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je wil blijven werken. Door het versturen van deze brief geef je duidelijk aan dat je niet jouw keuze is om ontslagen te worden.

Ontslagredenen

Een ontslag kan verschillende redenen als grondslag hebben. Hierbij kunt u denken aan:

  • Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen
  • Ontslag op staande voet
  • Ontslag op grond van arbeidsongeschiktheid door ziekte
  • Ontslag wegens disfunctioneren
  • Ontslag wegens verstoorde arbeidsverhouding

Elke ontslagreden vergt een andere aanpak en kent zijn eigen beoordelingskader.

Regels ontslagrecht

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan. Hij moet zich houden aan de regels uit het ontslagrecht. De afspraken hierover staan meestal in uw arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld over de opzegtermijn die voor u geldt.

Als werkgever en werknemer samen geen overeenstemming bereiken over het einde van de arbeidsovereenkomst, kunnen zij allebei een ontslagprocedure starten afhankelijk van de situatie. 

Het is daarom verstandig juridische hulp aan te vragen over de gerezen arbeidsgeschillen. Wij van JHS zijn niet uit op lange aanslepende procedures, maar op een vlotte en goede oplossing voor u.

Ontslagroute en ontslagprocedure

U kunt niet zomaar worden ontslagen door uw werkgever. Afhankelijk van de ontslagreden moet uw werkgever voor ontslag eerst toestemming hebben van de Ontslagcommissie of moet de zaak worden voorgelegd aan de kantonrechter. Vaak probeert de werkgever eerst het ontslag in overleg te regelen. Dit wordt ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. In dat geval worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst.

Bij een ontslag op staande voet wordt de werknemer per direct ontslagen. De werkgever dient hiervoor wel een dringende reden te hebben. Gezien de impact van een ontslag op staande voet op de werknemer zijn hieraan strenge eisen verbonden.

 

Kortom: De werkgever kan een keuze maken uit deze vier ontslagprocedures:

  1. Ontbinden met wederzijds goedvinden;
  2. Het aanvragen van een ontslagvergunning via de Ontslagcommissie;
  3. Ontslag via de kantonrechter;
  4. Ontslag op staande voet.

De experts van JHS kunnen u helpen bij elk geval van ontslag. Wij beoordelen uw rechtspositie en zorgen voor een zo’n optimaal mogelijk resultaat.

Ontslagredenen

Een ontslag kan verschillende redenen als grondslag hebben. Hierbij kunt u denken aan:

  • Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen
  • Ontslag op staande voet
  • Ontslag op grond van arbeidsongeschiktheid door ziekte
  • Ontslag wegens disfunctioneren
  • Ontslag wegens verstoorde arbeidsverhouding

Elke ontslagreden vergt een andere aanpak en kent zijn eigen beoordelingskader.

Ontslag op staande voet

Dit is de meest vervelende vorm van ontslag. Bij ontslag op staande voet word je van iets ernstigs beschuldigd, waardoor je direct dus op staande voet ontslagen mag worden. Denk daarbij aan diefstal, fraude of bijvoorbeeld mishandeling.

Ontslagcommissie of kantonrechter?

Wanneer kan de werkgever of werknemer terecht bij de Ontslagcommissie of de kantonrechter? Is er sprake van disfunctioneren of een arbeidsconflict? In dat geval kan de werkgever naar de rechter stappen. Er moet dan wel een flink dossier zijn en de werkgever moet ook kunnen aantonen dat zij er alles aan gedaan hebben om het probleem op te lossen. Schakel bij ontslag via de kantonrechter altijd een advocaat in. Op die manier zorg je ervoor dat je hier zo goed mogelijk uitkomt.

Let op: teken niet zomaar een overeenkomst.

Gratis eerste juridisch advies?

Neem contact op met Juridische Hulp Suriname. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Over ons

JHS is een online Juridische Hulpverlenende instantie gevestigd in Suriname. JHS biedt juridische hulp aan alle rechtzoekende in geheel Suriname